Προσευχή

Προσευχή, μια λέξη γνώριμη από τα παιδικά μας χρόνια. Θες από την οικογένεια, το σχολείο, το κατηχητικό, έχει μείνει χαραγμένη μέσα μας ταυτισμένη πλήρως με την πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιάς μας.

Είναι η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Το πρόθεμα “προς” δηλώνει κατεύθυνση, σε ποιον λες αυτά που λες δηλ. και ποιος είναι ο αποδέκτης αυτών.

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν πως έχουν επικοινωνία με κάτι άλλο εκτός του ενός Θεού, δημιουργού των πάντων, ορατών τε και αοράτων. Όπως είναι τα Τοτέμ, τα ξόανα, τα ζώδια. Επικαλούνται νεκρούς, κάνουν επικλήσεις σε φθαρτά υλικά πράγματα και γενικά λατρεύουν την κτήση παρά τον κτίσαντα.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, πειραζόμενος υπό του διαβόλου είπε, «ύπαγε σατανά διότι είναι γεγραμμένο, Κύριον τον Θεόν σου θέλεις προσκυνήσει και τούτον μόνον θέλεις λατρεύσει»! Η προσευχή για τους Χριστιανούς πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση, όχι μόνο στην ανάγκη του, αλλά και στην χαρά του.

Στην επιστολή Ο απ. Ιάκωβος γράφει ( Ιακ. ε’ 13) «κακοπαθεί τις μεταξύ σας; Ας προσεύχεται, ευθυμεί τις; Ας ψάλει»
Ο απ. Παύλος στην επιστολή του προς (Α’ Θεσσαλ. Ε’ 16) γράφει. Πάντοτε χαίρεται, αδιαλείπτως προσεύχεστε, κατά πάντα ευχαριστείτε.

Μεγάλη η δύναμη της προσευχής, πολύ δε περισσότερο εάν συνδυαστεί με την νηστεία. Πλείστα παραδείγματα μέσα στην Αγιά Γραφή, παλαιά και καινή.

Στον Κύριο μας άρεσε πολύ η προσευχή και παρότρυνε και τους μαθητές του
«Αγρυπνείτε και προσεύχεστε μην εισέλθετε εις πειρασμό!» τους έλεγε.

Σημαντική και αναγκαία λοιπόν η προσευχή. Κάποτε οι απόστολοι είπαν στον Ιησού, Κύριε μάθε μας να προσευχόμαστε. Γιατί άραγε δεν ήξεραν να πώς να προσεύχονται; Απλά διότι στην τότε θρησκεία, όπως και σήμερα στις μεγάλες κρατούσες θρησκείες είναι όλα τυπικά. Αρκούνται στις τελετουργίες και αφήνουν την ουσία «δια τας παραδώσεις σας και τα έθιμα σας αφήσατε τον Θεόν!» Τους έλεγε ο ίδιος ο Κύριος!

Έναν υπόδειγμα προσευχής, Περισσότερο γνωστή ως « Κυριακή προσευχή» έχει καταγραφεί από τον Ματθαίο (Ματθ. στ’ 9) «ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ Ο ΕΝ ΤΟΙΣ ΟΥΡΑΝΟΙΣ ΑΓΙΑΣΘΗΤΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΕΛΘΕΤΩ Η ΒΑΣΗΛΙΑ ΣΟΥ ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ….» Ας κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή με πολύ ένθερμη προσευχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *